Delegacija SZO, ambasade Švicarske,FMZ i AKAZ-a u posjeti DZ Živinice

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije Boris Rebac i Mirza Palo, koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske u BiH Maja Zarić, savjetnica federalnog ministra zdravstva Dragana Galić i direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH Ahmed Novo dana 06.03. posjetili su Dom zdravlja Živinice.

Ono što su mogli vidjeti ‘iz prve ruke’ jeste da su osoblje i rukovodstvo naše Ustanove opredijeljeni za sigurnost i kvalitet usluga koje pružaju svojim korisnicima i spremni za akreditaciju timova porodične medicine u okviru projekta poboljšanje kvaliteta/akreditacije timova porodične/obiteljske medicine u FBiH (CVRAM projekt). Projekat implementira ured SZO u BiH i financijski podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC). Facilitaciju, vanjsku ocjenu te u konačnici akreditaciju onih koji zadovolje visoke standarde sigurnosti i kvaliteta obavlja Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH AKAZ.

Dom zdravlja Živinice za akreditaciju kroz CVRAM priprema pet timova porodične/obiteljske medicine, a šefica Porodične medicine Dušanka Bećirović i koordinator kvaliteta Halid Mahmutbegović potvrđuju opredjeljenje ove ustanove za uvođenje najviših standarda.

“Naših pet timova je spremno, a uporedo s njima pripremamo i ostale timove za akreditaciju koji će zasigurno kroz proces lakše proći koristeći iskustva ovih timova. Imamo već akreditirani Centar za mentalno zdravlje,standardi sigurnosti i kvaliteta zahvaljujući našoj opredijeljenosti i saradnji s AKAZ-om za nas već odavno nisu nepoznanica. Sredine poput naše sa strane se nerijetko gledaju ‘s visoka’, a najbolji način na koji možemo pokazati i dokazati da smo jednako ili više vrijedni jeste kvalitet usluga koje pružamo, zadovoljni pacijenti i zadovoljni uposlenici”, kaže Halid Mahmutbegović.

Šefica Porodične medicine Dušanka Bećirović u DZ Živinice kaže da su dobra radna atmosfera i timski rad svih ono što krasi ovu Ustanovu i što se jednostavno uklapa u proces akreditacije koji sve to uokviruje.

“Mnogo pažnje poklanjamo organizaciji rada, radimo po sistemu porodične medicine, tačno se zna šta ko radi i za šta je u svakom momentu zadužen, nema ‘svaštarenja’ i što je jako bitno – fantastično komuniciramo”, prenijela je dio radne atmosfere Dušanka Bećirović.

Gošće i gosti iskazali su zadovoljstvo viđenim i dobili su odgovore na brojna pitanja iz funkcioniranja doma zdravlja, porodične medicine, kućnih posjeta i patronaže i drugih segmenata, i na terenu se uvjerili u pozitivne rezultate onoga što svi zajedno rade i ulažu kroz projekat.

“Svi skupa radimo i uradili smo mnogo toga, urađene su pripreme, edukacije, istraživanja i sve ostalo, i danas smo željeli doći i razgovarati s ljudima koji su ‘na prvoj liniji’, vidjeti kako sve to funkcioniše na terenu”, kazala je Maja Zarić, koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske u BiH.

(Izvor:akaz.ba)