Svečano obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

dan_sestrinstva_2016_1

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja zaslužnim radnicima i naša ustanova je dala svoj doprinos u obilježavanju ovog datuma.

Medicinska sestra Edina Hasanović je prisutne podsjetila na značaj 12.maja, koji se u cijelom svijetu obilježava kao dan sestrinstva.

U nastavku svečanosti o sestrinstvu kao profesiji prigodno predavanje su održale Izeta Bosankić i Nermina Hasanagić-diplomirane medicinske sestre.

20160512_131946

Na značaj rada medicinskih sestara u svom pozdravnom govoru ukazao je i općinski načelnik Asim Aljić, koji je uputio čestitke svim medicinskim sestrama u JZU Domu zdravlja Živinice.

nacelnik

Direktor JZU Dom zdravlja Živinice dr Esed Omerkić je uputio čestike medicinskim sestrama i poželio im uspjeha u daljem radu.

direktor

Pomoćnik direktora za sestrinstvo Nail Jusić je istakao značaj podizanja svijesti u javnosti o važnoj ulozi medicinskih sestara i tehničara, bez kojih je nezamisliv svaki medicinski tim.

20160512_133126

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja za predsjednika komore medicinskih sestara TK Mirzu Jahića i zaposlenike ove zdravstvene ustanove Anu Kulić, Munibu Mešić, Zarku Selimović, Asima Kadirića te Mevludina Jahića, koji se zahvalio u ime nagrađenih.

20160512_132924

U revijalnom dijelu manifestacije prisutnima su se predstavili učenici osnovne muzičke škole.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, manifestaciji su prisustvovali i učenici Medicinske škole pri MSŠ Živinice. Na ovaj način se želi podstaknuti usavršavanje i obrazovanje kod mladih ljudi, kojima su vrata Doma zdravlja uvijek širom otvorena.

(Fotografije: Šefik Gadžo i DZ Živinice)