Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice

Služba za zdravstvenu zaštitu žena JZU Dom zdravlja Živinice je povodom Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice dana 23.01. organizovala predavanje primarijusa mr.sci dr Hidajeta Rahimića u Centru za edukaciju. Aktivnosti se održavaju pod pokroviteljstvom Ginekološko akušerske klinike UKC Tuzla i Udruženja ginekologa TK.

Prema riječima dr Rahimića, većina slučajeva pomenutog oboljenja kod žena mogla se sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vrijeme pristupilo liječenju.

“Danas imamo aktivnosti u Živinicama u vidu okruglog stola i predavanja na temu Prevencija raka grlića materice.Značajne su i aktivnosti studenata Medicinskog fakulteta Tuzla koji na najfrekventnijim mjestima u gradu, kao što su trgovački centri, vrše promociju važnosti prevencije ove bolesti.Te aktivnosti se nastavljaju do 29.januara u svim gradovima TK, jer nam je želja da što više ženske populacije sazna značaj prevencije.Ranijih godina smo pažnju na ovu opaku bolest usmjerili na prognaničku populaciju na području TK i Podrinja, a ovoga puta nastojimo obići što više ustanova u našem okruženju.Cilj nam je podizanje svijsti sugrađankama na prevenciju otkrivanja raka grlića materice, kako bi se smanjio broj oboljelih. Podsjećam da u svijetu od ove bolesti svake dvije minute umre jedna žena, a u Evropi svakih 18 minuta”, rekao je doktor Hidajet Rahimić.

Dalje saznajemo da je kod nas veoma mali broj žena koje zatraže preventivni pregled , mada u Federaciji BiH godišnje oboli oko 250 žena.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

(Izvor:www.zivinice.ba)