U Domu zdravlja Živinice obilježen “Ljubičasti dan”

Danas je u JZU Dom zdravlja Živinice, u Konsultativno-specijalističkoj službi kao i u timovima porodične medicine, a u organizaciji odjeljenja Neurologije, obilježen  26.mart – “Ljubičasti dan”, dan podrške ljudima koji boluju od epilepsije i koji se obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

Tog dana ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto u znak podrške oboljelim od epilepsije. Širenjem znanja o epilepsiji ruše se predrasude o ovoj bolesti. Treba znati da se osobe oboljele od epilepsije ni po čemu ne razlikuju od ostalih i da mogu na kvalitetan način ostvariti svoje živote kao i karijere. Neke od poznatih ličnosti iz svjetske istorije a koji su bolovali od epilepsije su : Nobel, Dostojevski, Napoleon i Aleksandar Makedonski.

Epilepsija je jedno od najučestalijih oboljenja u neurologiji, a podjednako mogu oboljeti i muškarci i žene.

Epilepsija je hronični poremećaj funkcije ćelija moždane kore koje iz različitih razloga postaju prenadražljive i reaguju prekomjernim sinhronim izbijanjem električnih impulsa, što se manifestuje epileptičnim napadom.

Manifestuje se ponavljanjem epizoda napada, tokom kojih može doći do djelomičnog ili potpunog gubitka svijesti, neuobičajenih pokreta vilice, ukočenosti i poremećaja govora, grčenja mišića, kao i do gubitka osjeta.

Jedan napad nije epilepsija!

Smatra se da osoba ima epilepsiju ukoliko je doživjela dva ili više neisprovociranih napada koji ne mogu biti objašnjeni drugim medicinskim stanjem.

Danas su dostupni mnogobrojni lijekovi kako stare tako i nove generacije za liječenje i uspješnu kontrolu epileptičkih napada.

Kako možemo pomoći:

  • upoznajmo se sa činjenicama o epilepsiji
  • razgovarajmo o epilepsiji
  • pokažimo podršku i solidarnost sa pacijentima