Uspješno organizovana Medicinijada u Neumu

U periodu od 16. do 18. maja na sportskim terenima hotela “Zenit” u Neumu održane su sportske igre zdravstvenih radnika sjeveroistočne Bosne pod nazivom “Medicinijada”.

Ovogodišnji organizator Medicinijade bio je Dom zdravlja Živinice, uz pokroviteljstvo Grada Živinice.

Učešće je uzelo 15 zdravstvenih institucija sa gotovo 500 takmičara.

Kao i svake godine, naši radnici su ostvarili zapažene rezultate. Osvojena su prva mjesta u ženskom i muškom povlačenju konopca, pružanju prve pomoći, te treća mjesta u ženskoj odbojci i odbojci na pijesku, te šahu.

Zahvaljujući ovim rezultatima, JZU Dom zdravlja Živinice je u ukupnom plasmanu osvojio prvo mjesto, drugo mjesto Dom zdravlja Kalesija i treće mjesto Dom zdravlja Srebrenik.

24. izdanje „Medicinijade Neum 2024“ formalno je zatvorio Predsjednik Organizacionog odbora ove uspješne manifestacije i direktor Doma zdravlja Živinice dr. Hidajet Rahimić.

Može se sa sigurnošću reći da je i ovogodišnja Medicinijada u potpunosti ispunila svoju misiju susreta medicinskih djelatnika: druženje, upoznavanje, razmjena iskustava, edukacija, takmičenje i lijepa zabava.

Održana Svečana akademija povodom 80 godina zdravstva u Živinicama

Velika sala Bosanskog kulturnog centra Živinice bila je danas mjesto na kome su se okupili predstavnici društveno – političkog, privrednog i vjerskog života Tuzlanskog kantona i grada Živinice, gradonačelnik Živinica, predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice, vijećnici Gradskog vijeća Živinice, predstavnici Javnih preduzeća i ustanova grada Živinice, organizacija i udruženja grada Živinice, uprava i djelatnici Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Živinice kao i građani našeg grada, kako bi svojim prisutvom i učešćem obilježili veliki jubilej, 80 godina javnog zdravstva na području Živinica i Međunarodni dan sestrinstva.

Nakon intoniranja himne naše domovine Bosne i Hercegovine i prigodnog odavanja počasti svim zdravstvenim djelatnicima koji su u proteklih osam decenija dali nemjerljiv doprinos zdravstvu naše lokalne zajednice, a napustili ovaj svijet, prisutnima se obratio prigodnim referatom direktor Doma zdravlja Živinice prim.dr.Hidajet Rahimić.

„Do sada je, u pozitivnoj sinergiji urađeno mnogo na unaprjeđenju ukupnih zdravstvenih usluga koje se pružaju građanima Živinice ali se zajedno radi i na realizaciji budućih kapitalnih projekata za razvoj zdravstva u narednom periodu.“ – istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Živinica Began Muhić.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona doktorica Dušanka Bećirović, osoba koja je u svojoj profesionalnoj karijeri ostavila dubok trag u svom radu u Dom zdravlja Živinice, vrlo emotivno je doživjela susret sa svojim kolegicama i kolegama na obilježavanju 80 godina zdravstva u Živinicama.

Pošto Dan Doma zdravlja Živinice koincidira i sa datumom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, pomoćnik direktora za sestrinstvo Doma zdravlja Živinice Nail Jusić održao je prigodan govor.

Na kraju Svečane akademije, povodom 80-te obljetnice živiničkog zdravstva i Međunarodnog dana sestrinstva, dodijeljena su prigodna priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju zdravstva na području Živinica.

Svojim lijepim nastupima današnju Svečanu akademiju uveličali su i obogatili  hor Libero Muzičkog obrazovnog centra Magnifico pod vođstvom profesora Elvedina Muminovića i Tamburaški orkestar Živinice.

U sklopu današnje manifestacije prezentiran je i film o razvoju zdravstva u Živinicama autora Jasminka Razića i Edina Bećirovića, a u produkciji Televizije Živinice.

(Izvor: rtvzivinice.tv)

Svečano pušten u rad novi RTG aparat

Dana 07.03. u prisustvu gradskih zvaničnika, kao i gostiju iz drugih zdravstvenih ustanova, u domu zdravlja Živinice je svečano pušten u rad novi digitalni RTG aparat, koji će značajno unaprijediti pružanje usluga građanima.

Aparat su svečano pustili u rad direktor Ustanove dr Hidajet Rahimić i gradonačelnik Began Muhić.

Nabavku RTG aparata u vrijednosti oko 230.000 KM finansirao je osnivač Ustanove, grad Živinice.

Donacija dijaliznog aparata

Danas je u prostorijama Centra za hemodijalizu svečano uručena donacija u vidu novog hemodijaliznog aparata od strane humanitarne organizacije iz UAE. Donaciju je u ime Doma zdravlja Živinice primio direktor, prim.doc.dr. Hidajet Rahimić, te se zahvalio donatorima i izrazio nadu da će se naša saradnja nastaviti u narednom periodu.

POZIVAMO RODITELJE SA DJECOM DA SE JAVE NA VAKCINACIJU

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i pojave povećanog broja oboljelih od morbila na području našeg grada, JZU DZ Živinice poziva roditelje djece da se jave u Službu zdravstvene zaštite predškolske djece radi provjere vakcinalnog statusa tj. vakcinisanja djeteta.
Napominjemo da Centar za imunizaciju radi svaki dan u centralnom objektu DZ Živinice od 7 do 15 sati.

Vrijedna donacija poljske ambasade

Krajem prošle godine Služba za zaštitu zdravlja predškolske djece dobila je od ambasade Republike Poljske donaciju u vidu ultrazvučnog aparata sa dvije sonde i 12-kanalnog EKG-a, ukupne vrijednosti 48.895,75 KM.

Donirana oprema bit će upotrijebljena u svrhu poboljšanja usluga koje se pružaju najmlađoj populaciji našeg Grada.

Ovom prilikom izražavamo veliku zahvalnost ambasadi Republike Poljske na ovoj vrijednoj donaciji.

In memoriam: Primarijus dr Ismet Hajdarbegović, specijalista pedijatar (1952.- 2024.)

U dubokom poštovanju i sa tugom u srcu, ovaj tekst posvećujemo sjećanju na Prim. dr Ismeta Hajdarbegovića, specijalista pedijatar, našeg uposlenika u penziji koji je dana 07.01.2024. godine preminuo u svom porodičnom stanu, čije uspomene i doprinos ostaju da žive među nama.

Kratka biografija:

dr Ismet Hajdarbegović rođen je 11.10.1952. godine u Živinicama. Osnovnu školu završio je u Donjim Dubravama, a srednju medicinsku školu u Tuzli. 1971. upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu na kojem diplomira 21. juna 1977. godine. Iste godine zapošljava se u Domu zdravlja Živinice na poslovima doktora medicine u službama medicine rada, opšte medicine i hitne medicinske pomoći.

1983. godine obavlja dužnost direktora Doma zdravlja.

Specijalizaciju iz pedijatrije obavlja od 1984. do 1988. godine na kliničkim centrima u Tuzli i Sarajevu, te 30.decembra 1988. godine polaganjem specijalističkog ispita stiče zvanje specijaliste pedijatra.

Čitavo vrijeme agresije na RBiH proveo je na radnom mjestu šefa Dječijeg dispanzera Doma zdravlja Živinice, te u općinskim strukturama kao član raznih komisija koje su imale za cilj organizaciju rada i života lokalne zajednice u ratnim uslovima.

Jula 1995. nakon pada zaštićene zone Srebrenica učestvuje u prihvatu i medicinskom zbrinjavanju  učesnika proboja na rejonu Nezuka.

Počasno zvanje primarijus stiče 2006. godine.

Pohađao je mnogobrojne kurseve iz ultrazvučne dijagnostike, od kojih se posebno ističe dijagnostika kukova kod novorođenčadi, čime je pravovremeno počelo liječenje  kod velikog broja najmlađih pacijenata sa područja Živinica, ali i Banovića, Kladnja, Kalesije, Lukavca…

Dobitnik je spomen plakete općine Živinice za doprinos u oblasti zdravstvene zaštite i organizacije zdravstva.

Svoj radni vijek u JZU Dom zdravlja Živinice završio je 11.oktobra 2017., na 65. rođendan.

Nažalost, skoro cijeli period nakon penzionisanja proveo je u borbi sa opakom bolešću. Preminuo je  07.01.2024. godine u svom stanu u Živinicama, okružen najbližom rodbinom.

Dr Ismet Hajdarbegović ostat će upamćen kao ljekar koji je čitav svoj radni vijek proveo pomažući svojim pacijentima te nesebično dijeleći svoje znanje i iskustvo sa mlađim kolegama.

Komemorativna sjednica će se održati dana 09.01.2024. godine u 11:00 sati u Centru za edukaciju Doma zdravlja Živinice.
Dženaza-namaz će se klanjati istog dana u haremu Islamskog centra u Živinicama u 14:30 sati, druga dženaza-namaz će se klanjati i ukop obaviti na mezarju Karaula Dubrave Donje u 15:00 sati.

Vrijedna donacija za hemodijalizni centar

U okviru projekta “Nabavka hemodijaliznih aparata za potrebe dijaliznih centara i bolnica u BiH”, Centar za hemodijalizu JZU Dom zdravlja Živinice dobio je novi hemodijalizni aparat. Projekat je realiziran u saradnji sa fondacijom En-Nedžat iz Kuvajta u okviru kojeg je obezbijeđeno 150 000 KM za nabavku deset hemodijaliznih aparata za dijalizne centre i bolnice u BiH.

JZU Dom zdravlja Živinice ovom prilikom izražava zahvalnost Fondaciji “En-Nedžat” iz Kuvajta koja je i ranije posredstvom Vakufske direkcije u BiH donirala aparate za hemodijalizu.

In memoriam: Sejfo Žabić (1961.-2023.)

S tugom i nevjericom smo juče primili vijest da nas je napustio i na bolji svijet preselio Sejfo Žabić, zaposlenik Službe za laboratorijsku dijagnostiku naše Ustanove.

Sejfo je rođen 05.10.1961. godine u Priluku, gdje je završio osnovnu školu. Srednju medicinsku školu završio je u Tuzli, a u našoj Ustanovi se zaposlio 2015. na poslovima laboratorijskog tehničara.

Svi ga pamtimo kao blagu i uvijek nasmiješenu osobu, koja je savjesno i predano obavljala svoj posao. Pored svog redovnog posla, rahmetli Sejfo se bavio i pisanjem, te je autor nekoliko romana.

Dženaza će se obaviti danas 30.10. sa polaskom ispred kuće merhuma u Priluku u 14 sati.

JAVNI OGLAS – LICITACIJA za prodaju kotlova na čvrsto gorivo, peći za centralno grijanje

JZU Dom zdravlja Živinice raspisuje Javni oglas za prodaju kotlova na čvrsto gorivo.
Oglas možete otvoriti na linku: http://dz-zivinice.ba/wp-content/uploads/2023/10/Javni-oglas-04.10.2023.pdf